spis działów
kategorie

folia aluminiowa - jak ją prawidłowo zawijać

Spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko "w papilotach" to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.


Komentarze:

anonim
12.12.2009
Bez sensu, skoro matowa strona przepuszcza ciepło to jaki sens ma owijanie kurczaka blyszczaca strona na zewnatrz? W obu omawianych przypadkach nalezy owijac blyszczaca strona do srodka.
ogrodnik
26.12.2009
Jak coś błyszczy to znaczy że odbija (np. światło , ciepło itp.) skoro odbija to nie przepuszcza .Czyli morał jest prosty a autor tematu "folia aluminiowa - jak ją prawidłowo zawijać" jest raczej ograniczony w racjonalnym myśleniu.
dfg
15.07.2010
Autor notatki pisze z sensem. Widzę, że panowie komentujący nie zrozumieli tekstu. Traktujmy folię jak półprzewodnik ciepła - od strony matowej do błyszczącej przepuszczający ciepło. Natomiast od błyszczącej do matowej nie. Wtedy treść porady stanie się z
dorota
04.05.2012
a ja juz zgłupiałam ,skoro matowa przepuszcza ciepło a kurczaka zawiniemy do środka błyszczącą to przecięż ta strona nie wypusci tego ciepła ,a jak błyszcząca bedzie na zewnątzr to tez nie przepusci ,nie widze różnicy.
Ewa
19.06.2012
Wydaje mi się,że błyszcząca stroną na zewnątrz zawijamy schłodzone produkty (n.p.kurczaka) aby zabezpieczyć przed wysoką temperaturą.
slawek
08.01.2013
Autor przecież dobrze opisał, skoro srebna odbija cieplo to chcac by kurczk byl cieply powinien byc na zewnatrz by temp. zewnetrzna nie przenikala do środka, w srodku ma byc temp. Kurczaka a nie zewnetrzna zimniejsza a jak chcesz cos podgrzac to ciepla z
misty
12.01.2013
to chyba ogrodnik jest ograniczony w rozwoju. Skoro błyszczaca strona nie przepuszcza ciepła, a matowa przepuszcza, to autor artykułu dobrze pisze. Jeśli zawiniesz coś matową stroną na zewnątrz i włożysz to do piekarnika to matowa strona, która jest na ze
Globmen
07.03.2013
Artykuł JEST bez sensu. Polecam zasady termodynamiki... Skoro matowa strona przepuszcza ciepło, to jak owiniemy tego nieszczęsnego kurczaka matowym na zewnątrz,błyszczącym do środka to niby się szybciej upiecze, OKej! Ale jak wyciągamy kurczaka, to jego t
Globmen
07.03.2013
...temperatura jest wyższa niż ta w pokoju, więc ciepło będzie z kurczaka uciekać, co zablokuje błyszcząca strona, która już podczas pieczenia była w środku... A czy slawek może mi powiedzieć, jakim cudem niższa temperatura z zewnątrz może przenikać do śr
Globmen
07.03.2013
do środka? TERMODYNAMIKA!! Energia zawsze przechodzi z ciała o temperaturze wyższej do ciała o temperaturze niższej!
Rob
17.03.2013
Drodzy Państwo! Myślę że szkoda czasu na deliberacje, chyba że nie macie Państwo nic lepszego do roboty. Jeśli zaś chodzi komuś o konkrety a nie bardzo może zrozumieć to szybciej będzie zrobić doświadczenie z folią, piekarnikiem i lodówką- gwarantuję że
ASIA
22.03.2013
WIĘC JEŚLI CHCĘ DAĆ FOLIĘ ALUMINIOWĄ NA KUCHENKĘ GAZOWĄ TO KTÓRĄ STRONA DAJĘ?
kkk
24.03.2013
To nie ma znaczenia, obie strony przepuszczają ciepło praktycznie tak samo. Różnica w wyglądzie wynika z procesu produkcji.
Mączka
11.09.2013
Doszukiwanie się praw termiki i tym podobnych w folii aluminiowej która z jednej strony jest matowa a z drugiej błyszcząca bo podczas walcowania aluminium walcuje się dwie warstwy a później je rozwarstwia i dolegające strony folii są matowe a zewnętrzne b
Łuki
25.09.2013
http://www.magazyndomowy.pl/wlasciwosci-folii-aluminiowej/
adam
25.06.2014
upieczony kurczak w folii zawiniętej błyszczącą stroną do środka musi zostać bez przewijania matową stroną do środka jeżeli chcemy żeby był dłużej ciepły.
baba
20.07.2014
znaczy sie zielonym do gory ha ha ha ha
tygrys0402
24.07.2014
folia błyszczącą stroną nie przepuszcza ciepła więc jeśli chcemy utrzymać ciepłotę upieczonego kurczaka to błyszcząca strona musi być do wewnątrz aby nie tracić ciepła, bo na zewnątrz jest mniejsz temperatura no chyba, że jesteśmy w tropiku. Jednym słowem autor tego postu popełnił błąd.


Dodaj komentarz: rozwiń formularz

Zachęcamy do zalogowania lub zarejestrowania się w portalu sej.pl. Będziesz mogła/mógł szybciej dodawać komentarze wraz ze zdjęciem do Twojego pseudonimu. Po zalogowaniu się odśwież tę stronę.
Pseudonim
Twój komentarz  
Przepisz tekst
z obrazka

Powrót do listy porad: Kulinaria