spis działów
- Najnowsze porady
- Najpopularniejsze porady
- Dodaj poradę
- Znajdź poradę:
kategorie
- Kulinaria (143)
- Uroda (14)
- Usuwanie plam (57)
- Usuwanie zapachów (9)
- Zdrowie (5)
folia aluminiowa - jak ją prawidłowo zawijać
Spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko "w papilotach" to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.
Komentarze:
anonim | 12.12.2009 Bez sensu, skoro matowa strona przepuszcza ciepło to jaki sens ma owijanie kurczaka blyszczaca strona na zewnatrz? W obu omawianych przypadkach nalezy owijac blyszczaca strona do srodka. |
ogrodnik | 26.12.2009 Jak coś błyszczy to znaczy że odbija (np. światło , ciepło itp.) skoro odbija to nie przepuszcza .Czyli morał jest prosty a autor tematu "folia aluminiowa - jak ją prawidłowo zawijać" jest raczej ograniczony w racjonalnym myśleniu. |
dfg | 15.07.2010 Autor notatki pisze z sensem. Widzę, że panowie komentujący nie zrozumieli tekstu. Traktujmy folię jak półprzewodnik ciepła - od strony matowej do błyszczącej przepuszczający ciepło. Natomiast od błyszczącej do matowej nie. Wtedy treść porady stanie się z |
dorota | 04.05.2012 a ja juz zgłupiałam ,skoro matowa przepuszcza ciepło a kurczaka zawiniemy do środka błyszczącą to przecięż ta strona nie wypusci tego ciepła ,a jak błyszcząca bedzie na zewnątzr to tez nie przepusci ,nie widze różnicy. |
Ewa | 19.06.2012 Wydaje mi się,że błyszcząca stroną na zewnątrz zawijamy schłodzone produkty (n.p.kurczaka) aby zabezpieczyć przed wysoką temperaturą. |
slawek | 08.01.2013 Autor przecież dobrze opisał, skoro srebna odbija cieplo to chcac by kurczk byl cieply powinien byc na zewnatrz by temp. zewnetrzna nie przenikala do środka, w srodku ma byc temp. Kurczaka a nie zewnetrzna zimniejsza a jak chcesz cos podgrzac to ciepla z |
misty | 12.01.2013 to chyba ogrodnik jest ograniczony w rozwoju. Skoro błyszczaca strona nie przepuszcza ciepła, a matowa przepuszcza, to autor artykułu dobrze pisze. Jeśli zawiniesz coś matową stroną na zewnątrz i włożysz to do piekarnika to matowa strona, która jest na ze |
Globmen | 07.03.2013 Artykuł JEST bez sensu. Polecam zasady termodynamiki... Skoro matowa strona przepuszcza ciepło, to jak owiniemy tego nieszczęsnego kurczaka matowym na zewnątrz,błyszczącym do środka to niby się szybciej upiecze, OKej! Ale jak wyciągamy kurczaka, to jego t |
Globmen | 07.03.2013 ...temperatura jest wyższa niż ta w pokoju, więc ciepło będzie z kurczaka uciekać, co zablokuje błyszcząca strona, która już podczas pieczenia była w środku... A czy slawek może mi powiedzieć, jakim cudem niższa temperatura z zewnątrz może przenikać do śr |
Globmen | 07.03.2013 do środka? TERMODYNAMIKA!! Energia zawsze przechodzi z ciała o temperaturze wyższej do ciała o temperaturze niższej! |
Rob | 17.03.2013 Drodzy Państwo! Myślę że szkoda czasu na deliberacje, chyba że nie macie Państwo nic lepszego do roboty. Jeśli zaś chodzi komuś o konkrety a nie bardzo może zrozumieć to szybciej będzie zrobić doświadczenie z folią, piekarnikiem i lodówką- gwarantuję że |
ASIA | 22.03.2013 WIĘC JEŚLI CHCĘ DAĆ FOLIĘ ALUMINIOWĄ NA KUCHENKĘ GAZOWĄ TO KTÓRĄ STRONA DAJĘ? |
kkk | 24.03.2013 To nie ma znaczenia, obie strony przepuszczają ciepło praktycznie tak samo. Różnica w wyglądzie wynika z procesu produkcji. |
Mączka | 11.09.2013 Doszukiwanie się praw termiki i tym podobnych w folii aluminiowej która z jednej strony jest matowa a z drugiej błyszcząca bo podczas walcowania aluminium walcuje się dwie warstwy a później je rozwarstwia i dolegające strony folii są matowe a zewnętrzne b |
Łuki | 25.09.2013 http://www.magazyndomowy.pl/wlasciwosci-folii-aluminiowej/ |
adam | 25.06.2014 upieczony kurczak w folii zawiniętej błyszczącą stroną do środka musi zostać bez przewijania matową stroną do środka jeżeli chcemy żeby był dłużej ciepły. |
baba | 20.07.2014 znaczy sie zielonym do gory ha ha ha ha |
tygrys0402 | 24.07.2014 folia błyszczącą stroną nie przepuszcza ciepła więc jeśli chcemy utrzymać ciepłotę upieczonego kurczaka to błyszcząca strona musi być do wewnątrz aby nie tracić ciepła, bo na zewnątrz jest mniejsz temperatura no chyba, że jesteśmy w tropiku. Jednym słowem autor tego postu popełnił błąd. |
pomidor | 28.08.2015 Ej termodynamicy ! A kanapki do pracy jak zawinąć w czasie upału, żeby się nie roztopiły ? Czy lepiej nie żreć ? |
maskotka | 08.12.2015 Polecam w ogóle folię z electroluxa, dostałam w gratisie do piekarnika, bez porównania bardziej wytrzymała od zwykłej sklepowej. |
gospodyni | 01.08.2016 Pogromcy mitów udowodnili, że strona folii nie ma znaczenia. Jej strony błyszcząca i matowa biorą się z procesu produkcji. |
Smerek82 | 11.12.2016 Tępe indiańskie strzały |
Dodaj komentarz: rozwiń formularz